In de bus en in de trein

 1. Ik heb een lichamelijke beperking en ben gebonden aan een rolstoel, kan ik wel met het openbaar vervoer reizen?

  Al onze treinen zijn op gelijke hoogte met het perron, zodat u gemakkelijk kunt in- en uitrijden. Ook rijden wij met zogenaamde 'lagevloerbussen' rond, zijn er speciale zitplaatsen voor reizigers die slecht ter been zijn, opstelplaatsen met een stopknop en een gordel voor rolstoelgebruikers.

  Reist u met Qliner 315, 325 of 335? Om er zeker van te zijn dat er een rolstoeltoegankelijke bus rijdt dient u minimaal 48 uur voor uw geplande reis te reserveren via het gratis telefoonnummer 0800 - 023 25 45, dagelijks bereikbaar van 07.00 uur tot 23.00 uur.

 2. Mag mijn huisdier mee?

  Kleine huisdieren mag u meenemen in bijvoorbeeld een draagtas of mand. Uw hond mag gratis mee in de bus, mits deze kort is aangelijnd. Als voorwaarde geldt wel dat zij geen hinder of overlast veroorzaken voor reizigers of personeel. In de trein geldt dat wanneer u een kleine hond heeft die u gedurende de reis opschoot kunt houden en hiervoor niet hoeft te betalen. Voor een grotere hond moet u een ‘dagkaart hond’ kopen. De 'dagkaart hond' is te koop bij NS. 

  Het is om hygiënische redenen niet toegestaan dat uw huisdier plaats neemt op de banken in de trein of bus. Een blindengeleidehond mag u (indien de hond een geleidetuig draagt) altijd kosteloos meenemen.

 3. Mag ik een fiets meenemen?

  Ja, u mag een fiets meenemen. Fietsaanhangwagentjes, bakfietsen, ligfietsen, tandems of fietsen met een verbrandingsmotor zijn om veiligheidsredenen niet toegestaan. Uw fiets meenemen op de MerwedeLingelijn, het treintraject tussen Dordrecht en Geldermalsen, is gratis. Hier geldt een maximum van 12 fietsen per trein. Voor de andere treinlijnen van Arriva dient u een ‘dagkaart fiets’ te kopen. Deze is verkrijgbaar in de kaartautomaat op het station. Hier geldt ook dat u uw fiets (met uitzondering van de vouwfiets) alleen buiten de spits mee kunt nemen. Reist u met uw fiets in de treinen in Achterhoek Rivierenland, dan is dit in het weekend gratis!

  In onze bussen worden enkel vouwfietsen, die in gevouwen toestand en als handbagage worden meegenomen, toegestaan. Uw vouwfiets meenemen in de bus is gratis. Uw kunt dus niet uw normale fiets meenemen in de bus. Met uitzondering van de GoereeBus in de zomer en de lijnen 90 Den Haag - Nieuw-Vennep, 194 Rotterdam - Bergambacht, 196 Gouda - Rotterdam (via Oudekerk) en 66 Leeuwarden - Holwerd Haven. Hier is het meenemen van een fiets wel toegestaan. Voor het meenemen van uw fiets op lijn 66 dient u een Fietskaart aan te schaffen. De andere buslijnen is het meenemen van de fiets gratis. 

  Onze chauffeurs en stewards zijn bevoegd om bij drukte fietsen te weigeren en u door te verwijzen naar een volgende trein. U dient te allen tijde de aanwijzingen van het personeel op te volgen.

  Voor het meenemen van een (vouw)fiets gelden de volgende voorwaarden:
  • Een vouwfiets is compact opgevouwen, ook tijdens het in- en uitstappen.
  • Fietsen dient u in het daarvoor gereserveerde deel van de trein te plaatsen.
  • Een vouwfiets mag niet in het bagagerek liggen.
  • Het is niet toegestaan tijdens de reis bagage op de fiets te laten zitten.

  Het is ook toegestaan een Segway mee te nemen in de trein.

  Let op! vanwege de inrichting van de bussen die worden ingezet als treinvervangend busvervoer bij werkzaamheden, is het niet mogelijk een fiets mee te nemen.

 4. Kan ik een kinderwagen of buggy meenemen?

  Kinderwagens en buggy’s zijn toegestaan. Houdt u er rekening mee dat voor grote kinderwagens en tweelingkinderwagens de instapruimte vaak te smal is. Wilt u met uw kinderwagen of buggy mee in de bus, dan dient u zich eerst te melden bij de buschauffeur en uw vervoerbewijs te tonen. In het midden van de bus, bij de achterdeur, is ruimte gereserveerd voor 1 rolstoel of 2 kinderwagens of buggy’s. Een rolstoel heeft wel voorrang. In verband met de veiligheid vragen wij u om uw kind uit de kinderwagen of buggy te halen en uw kind op schoot te houden. Klap tijdens het reizen de kinderwagen of buggy in en zet deze zo weg dat hij niet kan wegrollen. Onze chauffeurs kunnen u aanwijzingen geven hoe met een kinderwagen of buggy om te gaan.

 5. Kan ik met een rolstoel of rollator mee?

  De meeste bussen hebben een lage instap en zijn voorzien van een uitklapplank voor optimale toegankelijkheid. Dit maakt het reizen voor mensen in een rolstoel of met een rollator een stuk makkelijker. In de bussen is een aangepaste plek waar een rolstoel kan staan. Onze klantenservice kan u hier verder over informeren.

  Onze treinen hebben een lage vloer die even hoog is als de perrons. Hierdoor is de trein goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel en andere minder validen. Voor het meenemen van uw rolstoel in de trein gelden de volgende voorwaarden:
  • Voor een zitplaats in een compartiment en voor gebruik van de aangepaste toiletten geldt dat de rolstoel maximaal 120 centimeter lang en 85 cm breed mag zijn (buitenmaten).
  • Om in de trein – maar ook in de liften en op de verrijdbare bruggen – te passen, mag een rolstoel maximaal 150 centimeter lang en 85 centimeter breed zijn (buitenmaten).
  • Daarnaast mogen u en uw rolstoel samen niet meer wegen dan 250 kilo.
  • Rolstoelen met een verbrandingsmotor zijn om veiligheidsredenen niet toegestaan in de trein.

 6. Kan ik met een scootmobiel mee?

  U kunt uw scootmobiel meenemen in de trein. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
  • Uw scootmobiel mag niet groter zijn dan 150 centimeter lang en 85 centimeter breed (buitenmaten).
  • U en uw scootmobiel samen mogen niet meer wegen dan 250 kilo.
  • Er moet voldoende manoeuvreerruimte zijn op het perron en in de trein.
  • Indien van toepassing, dient de stationslift groot genoeg te zijn.
  • U dient zelf uw scootmobiel in en uit de trein te rijden.
  • Stel dat uw scootmobiel naar oordeel van een Arriva-medewerker overlast of gevaar oplevert, dan kan u worden verzocht de trein te verlaten. Arriva is niet verantwoordelijk voor verlies en/of beschadiging van uw scootmobiel tijdens het vervoer in de trein en bij het in- en uitstappen.

 7. Ik reis met grote handbagage. Levert dat problemen op in de bus?

  Handbagage is uiteraard toegestaan. Is deze echter te groot of levert het vervoer hiervan hinder, vervuiling of gevaar op, dan mag de chauffeur uw handbagage weigeren. Bagage moet op verzoek van de chauffeur op een afgesproken plaats worden neergezet. Het mag echter niet zo zijn, dat de bagage nooduitgangen verspert of het in- en uitstappen van passagiers hindert. Bagage mag niet een zitplaats innemen waardoor een andere reiziger moet staan.

 8. Ik heb iets laten liggen in de bus of trein. Wat moet ik doen?

  Wanneer u iets heeft laten liggen of verloren bent in een Arriva-bus of -trein dan kunt u op deze website het reactieformulier invullen. Beschrijf het voorwerp dat u verloren heeft zo gedetailleerd mogelijk. Dit vergroot de kans dat het voorwerp gevonden wordt. 

  Indien een verloren voorwerp door onze chauffeur of steward wordt gevonden dan leveren zij deze in bij de dichtstbijzijnde vestiging. Indien het voorwerp kan worden herleid als uw eigendom dan nemen wij contact met u op. Als u binnen 5 werkdagen niet door ons wordt gebeld dan is uw verloren voorwerp helaas niet gevonden.

  Het is niet mogelijk om een vergoeding te krijgen als u een voorwerp of waardevolle zaken op het station of in een bus of trein bent kwijtgeraakt. Arriva is hier niet aansprakelijk voor.