15 bijzondere bestemmingen Wijzig regio

Bonnefantenmuseum

Het museum opende in 1884 de deuren als oudheidkundig museum van de Société d'archéologie dans le Duché du Limbourg en kende daarna verschillende huisvestingen. De Italiaanse architect Aldo Rossi is verantwoordelijk voor het huidige museumontwerp dat in 1995 open ging voor publiek. Markant is de met zink beklede koepeltoren van het museum, de cupola, en het centrale trappenhuis de zogenaamde Treppenstraße, die naar de tentoonstellingszalen leidt. Naast de vaste collectiepresentaties oude en hedendaagse kunst presenteert het Bonnefantenmuseum verrassende tijdelijke tentoonstellingen.

Het Bonnefantenmuseum profileert zich nadrukkelijk op drie fronten, die onderling met elkaar samenhangen. Ten eerste als een kunst- en kunstenaarsmuseum dat zich in het internationale museumlandschap onderscheidt door zijn oriëntatie op de ‘verborgen canon’. Invloedrijke kunstenaars die juist niet op de mainstream podia te vinden zijn passen bij de eigenwijze accenten in de tentoonstellingsprogrammering. In het verlengde daarvan richt het museum zich actief op kunst uit niet-westerse regio’s zoals Latijns-Amerika, Azië en de Arabische wereld. Waar mogelijk worden ook telkens de dwarsverbanden tussen de oude, moderne en hedendaagse kunst zichtbaar gemaakt.

Daarnaast is het Bonnefanten een academisch museum. Door de focus op talentontwikkeling, onderzoek en educatie. Dat betreft enerzijds de artistieke productie als resultaat van de creatieve onderzoekende kunstenaars, anderzijds de professionele wereld van tentoonstellingsmakers, collega-musea, wetenschap en kunstonderwijs, waarmee het museum in de praktijk de samenwerking zoekt in het kader van onderzoek, experiment en talentontwikkeling.

Als thuishaven voor een breed en divers publiek. Het museum is niet alleen een bewaarplaats, maar ook een plek om verbindingen tussen de wereld van de kunst en de verschillende communities waarvoor die kunst een rol van betekenis kan spelen, met elkaar te verbinden.

En voor dit publiek, jong en oud, wordt een gevarieerd aanbod van rondleidingen, lezingen en workshops georganiseerd. Kinderen gaan op onderzoek uit met het speurtochtboekje of ontdekken samen met hun (groot)ouders het museum aan de hand van het familie dobbelspel. Volwassenen sluiten aan bij de rondleidingen door professionele gidsen of verdiepen zich in een tentoonstelling aan de hand van een speciale lezing met sprekers. Voor ieder wat wils en kinderen tot en met 18 jaar mogen altijd gratis het museum bezoeken.

En wil je even op adem komen, dan is er musuemcafé Ipanema voor een hapje en drankje. Of je snuffelt even rond in de Museumshop met het uitgebreide aanbod, van tassen tot boeken tot hebbedingetjes. Ook leuk voor bijzondere cadeau’s, voor anderen en voor jezelf.

Voor informatie, het actuele tentoonstellingsprogramma, tickets en meer: bonnefanten.nl           
Facebook: @Bonnefantemuseum
Instagram: @bonnefanten
Twitter: @Bonnefanten