15 bijzondere bestemmingen Wijzig regio

Jacques Vriens

Jacques Vriens is niet alleen een groot liefhebber van De Peel maar schreef er ook een boek over: Weg uit de Peel

Het boek komt tot leven in een reeks heel speciale toneeluitvoeringen!

Het verhaal van Weg uit de Peel speelt zich af rond het jaar 1915 in De Groote Peel. Janneke woont er met haar ouders, broers en kleine zusje in een armoedig huisje. Haar grote broer Nard en haar vader zijn turfstekers en moeten hard werken voor een schamel loon. Janneke moet na schooltijd haar moeder helpen, maar zo vaak ze kan trekt ze zich terug op haar favoriete plekje in de Peel, verscholen tussen de berkenbomen. Daar ontmoet ze in haar vriendje Willem en samen met hem heeft  ze veel plezier. Maar hun ontmoetingen moeten geheim blijven, want Willem is  de zoon van de stroper en Janneke mag niet met hem omgaan. Willem is niet voor niks van school getrapt omdat hij het konijn van de hoofdmeester heeft gestolen.

Op haar geheime plekje in De Peel heeft Janneke ook tijd om ongestoord te fantaseren over haar toekomst: ze droomt ervan om later ook voor de klas te staan, net als haar meester, want die heeft gezegd dat ze een goede juf zou kunnen worden. Daardoor hoopt ze ook te ontsnappen aan het zware, uitzichtloze leven dat de meeste Peelbewoners leiden in dienst van de grote Peelbaas. Wanneer haar ouders over haar plannen horen, zijn ze woedend op haar, maar ook de meester, want binnenkort wordt Janneke twaalf en moet ze van school af en thuis komen helpen. Zelfs de pastoor bemoeit zich ermee. Ondertussen broedt er een opstand  tegen de grote Peelbaas. Janneke ontdekt dat haar grote broer Nard en haar eigen meester er ook bij betrokken zijn en niet veel later barst de bom. Haar droom wordt steeds onbereikbaarder en Janneke neemt een besluit….

Theater in De Peel

Weg uit de Peel is niet alleen een boek. maar wordt ook een grote theaterproductie. De uitvoeringen vinden natuurlijk plaats op bijzondere plekken in de Peel, zowel in Limburg als in Brabant, met  meer dan honderd (amateur) acteurs en actrices uit die provincies.

‘Weg uit de Peel’ wordt een spannende, ontroerende maar ook grappige familievoorstelling waarin serieuze scènes worden afgewisseld met vrolijke momenten. Jacques Vriens staat erom bekend dat hij als schrijver een lach en een traan uitstekend weet te combineren. Hij neemt dan ook het script én de regie van ‘Weg uit de Peel’ voor zijn rekening.