15 bijzondere bestemmingen Wijzig regio

Pinkpop

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende openluchtpopfestival van Europa en volgens sommige van de wereld. In 1970 werd het festival voor de eerste keer georganiseerd op het Burgemeester Damensportpark in Geleen. Na een eenmalige editie in Baarlo (1987) vindt het festival sinds 1988 plaats in Landgraaf.

In de 48 edities passeerde meer dan 2,5 miljoen bezoekers de poorten en verkocht het festival 27 keer uit. Van de gemiddeld 65.000 bezoekers per dag is er plaats voor 50.000 van hen om te kamperen op een van de omliggende festivalcampings. Pinkpop betekent eigenlijk "Pop met Pinksteren" en wordt doorgaans in het Pinksterweekend gehouden. Sinds 2008 wordt hier wel eens van afgeweken, als Pinksteren te vroeg valt (en er geen goed programma gemaakt kan worden) vindt het festival later plaats.

Van The Rolling Stones tot Foo Fighters en van Justin Bieber tot Paul McCartney, menig wereldster stond op een van de podia van Pinkpop. Pinkpop is voor iedereen. Zoals Frans Timmermans (vice-voorzitter van de Europese Commissie) een aantal jaar terug zei: ‘Pinkpop is een ontmoetingsplek voor vele tienduizenden die vaak zeer verschillen, maar verenigd worden in hun liefde voor muziek, ook als die liefde niet voor dezelfde muziek is.’

foto: Bart Heemskerk
foto: Bart Heemskerk