Reis alleen als het noodzakelijk is
Mondkapje verplicht
In de trein of bus is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Ook in stations en bij haltes moet je een mondkapje dragen.
Onze buschauffeurs en machinisten dragen niet standaard een mondkapje. Als je via de achterste deur moet instappen, kom je niet langs de chauffeur en is de plek van de chauffeur afgesloten. Zo is gezorgd voor ruim 1,5 meter afstand tussen chauffeur en reizigers. Stap je voorin? Dan zit de chauffeur achter een kuchscherm. Machinisten zitten in een afgesloten cabine. Onze medewerkers hebben overigens wel een mondkapje bij zich, voor het geval het nodig is.
Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.
Avondklok
Vanaf zaterdag 23 januari 2021 stelt de Rijksoverheid een avondklok in, van 21.00 uur tot 04.30 uur. Het openbaar vervoer blijft op verzoek van de Rijksoverheid een cruciale functie vervullen. Het ov blijft overdag en in de avond beschikbaar voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken, ook na het ingaan van de avondklok.
De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk is, ligt bij de reiziger. Dit geldt ook wanneer de avondklok is ingegaan.
Mijd de spits en drukte
Houd afstand
In de trein en bus? Houd dan zoveel mogelijk afstand van elkaar. Ook als het eventjes iets drukker is.
Instappen in de bus en je vervoerbewijs
Weer voor in de bus instappen!
De eerste bussen van Arriva voorzien van een kuchscherm. Door de aanwezigheid van een kuchscherm stap je weer voor in zodat je daar kunt inchecken en betalen.
Bussen die een kuchscherm hebben, rijden gewoon in de dienstregeling. Omdat Arriva nu nog in de installatiefase zit, komt het voor dat je in de ene bus wel voor kan instappen en in de andere nog niet. Het is de komende tijd dus even extra opletten of de voordeur of achterdeur opengaat bij de haltes.
Kun je nog niet voorin instappen?
Dan kun je op de volgende manieren betalen voor je reis:
- reis op saldo met je OV-chipkaart
- koop een e-ticket via arriva.nl/eticket of via de Arriva-app
- koop een kaartje bij één van onze OV Servicepunten
Informatie voor reizigers met een lichamelijke beperking
Maak je door een lichamelijke beperking gebruik van een rolstoel? Onze chauffeurs helpen je gewoon bij het in- en uitstappen van de bus. Ze leggen de rolstoelplank uit. Probeer zoveel mogelijk zelfstandig in en uit de bus te rijden. Uit veiligheidsoverwegingen zal fysiek contact tussen jouzelf en de buschauffeur zoveel mogelijk vermeden worden.
Omdat onze treinen gelijkvloers zijn, kun je hier zelfstandig in- en uit de trein rijden. Er zijn enkele uitzonderingen. Kijk hiervoor op onze pagina Reizen met een beperking en kies je regio.
Aanpassingen dienstregeling
Omstandigheden en maatregelen van de Rijksoverheid kunnen de komende tijd wijzigen. Wij proberen daar snel op in te spelen met aanpassingen in onze dienstregeling. Houd daarom berichten in de media, in onze bussen en op onze website in de gaten.
De actuele dienstregeling is te raadplegen via de reisplanners. Plan je reis daarom altijd vóór vertrek zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Drenthe/Overijssel (Blauwnet) | Gelderland | Noord-Brabant |
---|---|---|
Flevoland | Groningen | Zuid-Holland |
Friesland en Waddeneilanden | Limburg | Waterbus |