Machinisten zorgen voor blinkende banken

17 april 2020 Wat doe je als machinist wanneer je niet aan het werk kunt omdat er tijdens de coronacrisis minder treinen rijden? Sinds deze week zijn bij Arriva in de regio oost zogenaamde ‘bankzitters’ druk bezig om treinstoelen er weer spic en span uit te laten zien.

De tweeling Ben en Jos Slot die normaal gesproken als machinisten in de Achterhoek werken, doen het vervangende werk met veel plezier. Evenals hun collega’s vinden ze het belangrijk om in deze ‘coronatijd’ bezig te blijven. Thuiszitten vinden de meeste Arriva-medewerkers maar niks. Ze steken graag de handen uit de mouwen.  ‘Op deze manier maken we onszelf toch nuttig’, aldus Ben.

Grondige reinigingsklus

Dankzij de grondige reinigingsklus kunnen reizigers weer op fris gepoetste treinstoelen zitten. De schoon te maken treinen staan op de rangeerterreinen in Winterswijk en Emmen. Gedurende twee schoonmaaksessies in de ochtend en avond worden de stoelen onder handen genomen. Eerst wordt er grondig gestofzuigd, daarna worden ze met een speciale stoomreiniger schoongemaakt en moet het 24 uur drogen. De medewerkers die zich inzetten voor de poetsklus, hebben van tevoren een duidelijke instructie gehad hoe ze het beste resultaat krijgen.

Voldoende werk aan de winkel

Zodra de situatie in de toekomst weer normaal is en de machinisten hun vaste werk weer op kunnen pakken, worden de werkzaamheden voortgezet door de vaste schoonmaakploeg. Tot die tijd is er voor de machinisten op de reservebank nog voldoende vervangend werk aan de winkel.