Noordelijke lijnen Wijzig regio

Verdwijnen 1ste klas

Arriva heeft in 2017 opnieuw de concessie voor het treinvervoer op de Noordelijke Lijnen gewonnen. Dit betekent dat we ook vanaf december 2020 tot eind 2035 het regionale treinvervoer in Groningen en Friesland blijven verzorgen. Onze bekende rood-witte GTW treinen krijgen een nieuwe look en worden van binnen en buiten compleet vernieuwd. En er komen maar liefst 18 splinternieuwe WINK treinen. In onze nieuwe en vernieuwde treinen vind je geen eerste klas meer, maar een volledige trein met dezelfde hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen. Bovendien is in iedere trein een afgesloten stiltecoupé én een werkcoupé aanwezig. Met het verdwijnen van de eerste klas verdwijnt ook het eerste klas tarief. Omdat de eerste vernieuwde treinen vanaf 16 juli 2020 al rijden, verdwijnt het eerst klas tarief op de Noordelijke Lijnen al op 1 september 2020. Tot die tijd zullen de vernieuwde treinen uitsluitend worden ingezet op de trajecten Leeuwarden-Harlingen Haven en Leeuwarden-Stavoren. Op deze trajecten wordt in de huidige concessie al geen eerste klas tarief gehanteerd.

Wat betekent dit voor mij?

Het afschaffen van het eerste klas tarief heeft mogelijk gevolgen voor de manier waarop jij gewend bent om met ons te reizen. En als je reist met een eerste klas jaarabonnement wil je waarschijnlijk graag weten wat de financiële gevolgen zijn van het afschaffen van het eerste klas tarief gedurende geldigheidsperiode van jouw abonnement. Voor iedereen is de boodschap gelijk; vanaf 1 september 2020 betaal je altijd het tweedeklastarief, of je nu een los vervoerbewijs koopt, op saldo reist of een abonnement hebt.  

In samenwerking met NS, die ook abonnementen en vervoerbewijzen voor reizen op de Noordelijke Lijnen verkoopt, richten we dit per abonnement als volgt in:

Arriva trajectabonnementen maand 1e klas,
geldig op de treindiensten Groningen en Fryslân

Maandabonnementen voor een traject op de Noordelijke Lijnen met een ingangsdatum vanaf 1 september 2020 zijn in de Arriva webshop enkel beschikbaar tegen tweedeklastarief. Vanaf 2 augustus 2020 is het bovendien niet langer mogelijk een eersteklas maandabonnement te kopen. 

Arriva trajectabonnementen jaar 1e klas,
geldig op de treindiensten Groningen en Fryslân

Reis jij met een trajectabonnement jaar geldig na 1 september 2020, dan ontvang je uiterlijk begin augustus van ons een e-mail met indien nodig het verzoek jouw IBAN-nummer aan ons te mailen. Het tariefverschil tussen het eersteklas abonnement en een tweedeklas abonnement op de Noordelijke Treinlijnen voor de maanden geldig na 1 september 2020 worden gerestitueerd, of gecorrigeerd in de openstaande betaaltermijnen. Vanaf 2 augustus 2020 is het niet langer mogelijk een eersteklas jaarabonnement te kopen.

NS doorlopende trajectabonnementen 1e klas,
geldig op de treindiensten Groningen en Fryslân

Heb jij een doorlopend trajectabonnement van NS met geldigheid op de Noordelijke Lijnen? Dan kun je dit abonnement (laten) beëindigen en een nieuw abonnement afsluiten tegen tweedeklastarief. De klantenservice van NS neemt hiervoor in augustus contact met je op.  

NS trajectabonnementen maand 1e klas,
geldig op de treindiensten Groningen en Fryslân

De tarieven voor maandabonnementen met een ingangsdatum vanaf 1 september 2020 worden uiterlijk per 1 augustus 2020 aangeboden in de NS webshop. Vanaf 2 augustus 2020 is het niet langer mogelijk een eersteklas maandabonnement te kopen met geldigheid op de treindiensten Groningen en Fryslân.