Noordelijke lijnen Wijzig regio

Geef onze trein een naam!

In het voorjaar van 2021 kom je onze nieuwe WINK-treinen op de trajecten in het Noorden tegen. Alle 18 nieuwe treinen krijgen de naam van een favoriete Friese- of Groningse bestemming.

Met de Noorderzon vertrekken
Of met Oerol overstappen op Thús, binnenkort kan het met Arriva allemaal

Dit is een kleine greep uit de nieuwe treinnamen. De jury heeft samen met 10.000 stemmers de namen uitgekozen voor de 18 nieuwe WINK-treinen. Met de Namenwedstrijd waren wij op zoek naar de favoriete bestemmingen van de inwoners van Groningen en Friesland.

Dit zijn de 18 namen van de nieuwe WINK-treinen

Het Wad, d'Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar.

 

Arriva verbindt

Er werd meteen vanaf de start op 6 november enthousiast op de Namenwedstrijd gereageerd. Met ruim 3.000 inzendingen en 10.000 stemmen was dit de meest succesvolste zoektocht. Anne Hettinga, juryvoorzitter en voorzitter raad van bestuur van Arriva, blikt tevreden terug. “Het is mooi om te zien dat zo’n Namenwedstrijd mensen en bestemmingen met elkaar verbindt. Zo werd er bijvoorbeeld massaal gelobbyd om bepaalde favoriete bestemmingen op de trein te krijgen. Zelf ben ik blij dat een van onze iconische Friese meren, Snitser Mar, op de trein komt te staan.”

Jury verrast met mooie inzendingen

De jury was enorm verrast met de vele mooie inzendingen. Gedeputeerde Avine Fokkens is als jurylid blij dat ook de Alvestêdetocht gekozen is. “De Alvestêdetocht is een icoon, in en buiten Fryslân. Die mag niet ontbreken in de rij van namen.” Jurylid Joop Mulder is trots op Zwarte Haan als treinnaam. “Het is een plek in Friesland met een bijzondere betekenis. Daar begint de grootste kwelder van Europa, het Noorderleegh. Daar zitten zo veel bijzondere verhalen aan.”

Titel van een kinderboek

Gedeputeerde en jurylid Fleur Gräper-van Koolwijk is verheugd met Hongerige Wolf als treinnaam. “Het is een prachtig festival, maar ook een plaatsnaam die tot de verbeelding spreekt. Het zou een titel van een kinderboek kunnen zijn.” Ook de andere juryleden hebben hun voorkeuren. Zo is Nynke de Jong enthousiast over de De Slachte. “Het is een mooie route die Friesland bij elkaar brengt. Vooral tijdens de marathon is het een samensmelting van sportieve activiteiten en veel cultuur.” Evert van Dijk vindt vooral het beeld van de Hangende Keukens treffend. Ben Woldring is trots dat het onontdekte Westerwolde op de trein komt te staan. “Het zou een Nationaal Park kunnen zijn.”

Van buiten en binnen tot inspirerend verhaal

Vanaf het voorjaar stromen de WINK-treinen in de dienstregeling in. Daarna worden de treinen één voor één met hun naam gepresenteerd. De bestemmingen kom je straks op verschillende plekken tegen. Natuurlijk aan de buitenkant van de trein, maar ook wordt de bestemming gevisualiseerd aan de binnenkant. Daarnaast maken we inspirerende verhalen over de bestemmingen en plaatsen we deze onder andere op het platform een Treinvolverhalen.nl