Beëindigen vrij reisrecht voor Oekraïense vluchtelingen

Per 1 juni geldt het vrij reisrecht voor Oekraïense vluchtelingen niet meer.

Sinds 1 maart 2022 reizen Oekraïense vluchtelingen gratis met al het openbaar vervoer naar hun veilige opvangplek in Nederland. De Nederlandse ov-bedrijven besloten gezamenlijk om op deze manier hun solidariteit met de Oekraïners te tonen. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van dit initiatief.

Inmiddels zijn de procedures voor inreizen van grote groepen Oekraïners belegd bij decentrale overheden. Daarom geldt per 1 juni geen vrij reisrecht meer en dienen Oekraïense vluchtelingen in het bezit te zijn van een geldig vervoersbewijs. In de treinen van NS geldt het vrij inreizen nog wel.

Het gratis reizen met het ov in Nederland was hoofdzakelijk bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Het gaat dan niet alleen om de eerste reis vanuit het buitenland. Ook vervolgreizen om herenigd te worden met familie vallen hieronder. Nu het proces rondom de financiële ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen de verantwoordelijkheid van gemeenten is, komt de tijdelijke regeling voor Oekraïners te vervallen en betaalt elke reiziger weer voor zijn of haar reis.

-- -- -- -- --

Від 1 червня 2022: безкоштовний проїзд в громадському транспорті більше не діє. Для проїзду необхідно придбати квиток.

Безкоштовний в'їзд до Нідерландів залізницею залишається незмінним. Українці можуть пересуватися країною отримавши одноденний квиток у касах (великих) залізничних станцій королівства. Для отримання безкоштовного квитка необхідно показати паспорт, чи інший документ який підтверджує ідентичність особи та німецький, бельгійський, французький чи австрійський квиток, термін якого не перевищує 24 години.
-- -- -- -- --