UitgeklaptReizen met een beperking in de trein
De trein in en uit
Goed om te weten: onze treinvloeren hebben bijna allemaal dezelfde hoogte als het perron, waardoor in- en uitstappen met rolstoel, rollator of scootmobiel geen probleem is.
Let op! Voor sommige stations geldt dit niet. Sommige perrons zijn te hoog of laag voor onze treinen. In deze gevallen bieden reisassistentie. Klik hieronder op de regio waarin je reist voor meer informatie.
Voor de treinstations Nijmegen, Cuijk, Boxmeer en Vierlingsbeek klik je op de “Limburg”.
Voorwaarden vervoer rolstoel
Veiligheid staat voorop in onze treinen. Daarom zijn er enkele regels voor het reizen met een rolstoel. Voor het vervoer van een rolstoel in onze treinen gelden de Europese richtlijnen. Bekijk de algemene voorwaarden stads- en streekvervoer voor meer informatie.
- De rolstoel is niet groter dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog.
- Het gezamenlijk gewicht van de rolstoel en passagier is niet meer dan 250 kilo.
Voorwaarden vervoer scootmobiel in de trein
Een scootmobiel mag niet mee in de bus. In de trein is een scootmobiel wel toegestaan. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- De scootmobiel is niet groter dan 150 cm lang en 85 cm breed.
- Het gezamenlijk gewicht van de scootmobiel en passagier is niet meer dan 250 kilo.
- De scootmobiel moet zelf in- en uit de trein gereden worden.
- Het perron en de stationslift moeten voldoende manoeuvreerruimte bieden.
- Als de scootmobiel in de trein overlast brengt of een gevaarlijke situatie oplevert, kan onze medewerker je vragen de trein te verlaten.
Taxiservice bij werkzaamheden en verstoringen
Onderhoud en verbetering van het spoor en stations kan op bepaalde momenten leiden tot hinder voor het treinverkeer. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sein- en wisselstoring. Wij rijden in zo’n situatie met touringcars als treinvervangend vervoer. Deze touringcars kennen alleen niet dezelfde toegankelijkheid als onze treinen. Het is in deze bussen niet mogelijk om te reizen met een rolstoel of scootmobiel.
Reizigers met een beperking bieden we daarom een taxiservice. Je kunt je reis vooraf kenbaar maken door telefonisch contact met ons op te nemen via 0800 0232545*. Meld in dit gesprek ook of het gaat om een rolstoel of een scootmobiel.
*Geen gesprekskosten. Bel je met een mobiele telefoon, dan gelden wel de kosten van de telefoonaanbieder. Je kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 6.00 tot 23.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 7.00 tot 23.00 uur.
Gebruik (elektrische) fiets, ligfiets, tandem, driewieler of loopfiets in de trein
Maak je op grond van een beperking gebruik van een (elektrische) fiets, ligfiets, tandem, driewieler of loopfiets? Dan kun je die in bepaalde regio's onder speciale regels gratis meenemen. Kies hieronder de regio waarin je gaat reizen. Bij de regio kun je de speciale voorwaarden lezen.