UitgeklaptWat zijn de coronaregels in het ov?
Je vindt alle regels op onze speciale coronapagina.
Uw ervaring op deze site zal worden verbeterd door het toestaan van cookies.
Het overzicht van veelgestelde vragen passen we regelmatig aan en we houden rekening met actualiteiten. Daarom vind je ook veelgestelde vragen per regio.
Je vindt alle regels op onze speciale coronapagina.
We hebben de vragen die het meest gesteld zijn op een rij gezet op onze speciale coronapagina. Hier vind je ook de reisregels en de aanpassingen per regio.
Nee, je hoeft een Arriva e-ticket niet te printen. Je kunt je e-ticket na aankoop laden in de Arriva-app. Voor meer informatie kijk je op de informatiepagina.
Nee, we hebben geen compensatieregeling. Het is niet mogelijk om eerdere maanden terug te krijgen als abonnement of in geld.
Ook is het niet mogelijk abonnementen tijdelijk stop te zetten.
De normale abonnementsvoorwaarden blijven gelden.
Raadpleeg de voorwaarden van je abonnement om te kijken hoe je je abonnement eventueel kunt stopzetten.
Wil je je abonnement stopzetten? Stuur een restitutieverzoek via ons online contactformulier of bel ons.
Een Arriva Alert is een pushmelding welke je op je telefoon of tablet ontvangt op het moment dat er sprake is van een verstoring op jouw treintraject.
Om Arriva Alerts te ontvangen heb je de Arriva App op je telefoon of tablet nodig. De Arriva App is te downloaden in de App Store en Google Play. Nadat je deze applicatie hebt gedownload en geïnstalleerd, klik je hier om je aan- en af te melden voor de Arriva Alert. Open de link vanuit je telefoon of tablet en klik op de rode button ‘’Trajecten Kiezen’’.
Nee, Arriva Alert werkt alleen via de Arriva App. Je kunt deze app gemakkelijk downloaden via de App Store of Google Play.
Arriva Alert is beschikbaar voor reizigers die reizen op een Arriva treintraject.
Arriva Alert is in deze fase eerst ontwikkeld om reisinformatie bij verstoringen op treintrajecten te melden. Een variant voor busreizen vraagt om een andere techniek. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om Arriva Alert in de toekomst ook voor busreizen beschikbaar te maken.
Arriva Alert maakt geen gebruik van persoonsgegevens. Arriva Alert verstuurt berichten op basis van het unieke app-installatienummer (token id). Hier vind je meer informatie over je privacy bij Arriva.
Ja. Je meldt je aan voor een bepaald traject en ontvangt hierover de alerts in beide richtingen.
Nee. Het is alleen mogelijk om je aan te melden op één of meerdere volledige trajecten. Het is niet mogelijk om je aan te melden op een gedeeltelijk traject.
Je ontvangt een Arriva Alert op het moment dat er één of meerdere ritten niet rijden. Op het moment dat er niet aangegeven staat dat jouw rit is uitgevallen, dan rijdt deze gewoon.
Dit kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen staan de instellingen van pushberichten uit op je telefoon. Daarnaast ontvang je bij een Android telefoon geen Arriva Alert op het moment dat je de ‘’spaarstand’’ aan hebt staan. Heb je de instellingen gecontroleerd, maar ontvang je nog steeds geen Alerts? Klik hier om contact op te nemen.
De reguliere restitutieregels zijn van kracht bij vertraging of uitval van een rit. Alle informatie hierover vind je op onze pagina "Niet tevreden, geld terug". Kies hier voor de regio waarin je reist.
Klik hier om contact op te nemen als je vragen hebt over Arriva Alert.
Een geheel opgevouwen vouwfiets gaat gratis mee in de trein én in de bus. In de trein mag buiten de spits ook de gewone fiets mee. Hiervoor heb je een in de meeste gevallen wel een fietskaartje nodig die te koop is bij de automaat op het station.
Niet elke regio kent dezelfde regels en kosten voor het meenemen van een fiets. In sommige regio's mag de gewone fiets zelfs mee in de bus! Klik hieronder op je regio om te zien welke regels er gelden.
Natuurlijk kan de kinderwagen of buggy ook mee. Als basisregel geldt dat er maximaal twee uitgeklapte kinderwagens of buggy’s op de daarvoor gereserveerde ruimte (het balkon) in de bus mee mogen.
Onze treinvloeren hebben allemaal dezelfde hoogte als het perron, waardoor in- en uitstappen met een rolstoel, rollator of scootmobiel geen probleem is (met uitzondering van de treinen op het traject Almelo-Hardenberg). Ook de meeste bussen hebben een lage vloer. En er zijn zitplaatsen gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn. Reis je met een rolstoel, dan is er een speciale opstelplaats met gordel en verlaagde stopknop. Bushaltes kunnen verschillen in toegankelijkheid, treinperrons zijn bereikbaar met een lift.
Voor het vervoer van een rolstoel in onze bussen en treinen gelden de Europese richtlijnen.
Een scootmobiel mag niet mee in de bus. In de trein is een scootmobiel wel toegestaan. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
Meer informatie over reizen met een beperking
Als je tijdens controle niet bent ingecheckt of geen geldig vervoerbewijs kunt tonen, wordt er een uitstel van betaling (boete) uitgeschreven. Het verschuldigde bedrag bestaat uit de ritprijs en een wettelijke verhoging van 50 euro.
Je betaling dient binnen 14 dagen, gerekend van de dag van overtreding, door ons ontvangen te zijn. Betaal op tijd, zo voorkom je een onnodige verhoging.
Betalen kan via bankrekeningnummer NL24 DEUT 0319809927 ten name van Arriva Personenvervoer Nederland B.V., Heerenveen, onder vermelding van het boetekenmerk (dit is geen acceptgirokenmerk).
Je mag 3 keer per jaar een toonrechtverzoek indienen in geval de boete is uitgeschreven in de vrij reizen periode van je abonnement. Abonnementen die onder de Arriva toonrechtregeling vallen zijn onder andere:
Kortingabonnementen en los gekochte vervoerbewijzen vallen niet onder de Arriva toonrechtregeling.
Toonrecht kan binnen 7 dagen (de datum van overtreding geldt als dag 1) aangevraagd worden via één van de Arriva OV Servicepunten of via het contactformulier. Voeg een kopie toe van je OV-chipkaart, voorlopig proces-verbaal en identiteitsbewijs als één document.
Tegen een opgelegde boete kun je in bezwaar gaan. Dit heeft echter alleen kans van slagen als je feiten kunt aandragen waaruit blijkt dat het onterecht is dat je een boete hebt opgelegd gekregen. Arriva kan 3 verschillende beslissingen nemen:
Tegen het besluit van Arriva kun je niet nogmaals bezwaar maken, verdere correspondentie wordt niet in behandeling genomen.
Het heeft geen zin om bezwaar in te dienen als je:
In bovengenoemde gevallen wordt het bezwaar afgewezen.
Bezwaar indien kan binnen 14 dagen nadat de boete is uitgeschreven via het contactformulier.
Of per post naar
Arriva Nederland
Afdeling Klantenservice
Postbus 626
8440 AP Heerenveen
Vergeet niet alle relevante informatie bij te voegen zoals een kopie van je OV-chipkaart, voorlopig proces-verbaal en identiteitsbewijs.
Ja, dat mag. Lees meer informatie over je identiteitsbewijs op de website van de Rijksoverheid.
Wij doen aangifte bij het openbaar ministerie wanneer je op dag 28 nog niet of onvolledig hebt betaald. Je bent dan wettelijk in overtreding in verband met het plegen van een strafbaar feit: zwartrijden. Het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) stuurt daarop de bekeuring voor het proces-verbaal. Daarnaast hebben wij nog een ritprijs plus verhoging(en) te ontvangen. Het betreffende dossier wordt overgedragen aan Flanderijn om zorg te dragen dat wij dit bedrag betaald krijgen.
Kleine huisdieren in een draagtas of mand reizen gratis mee in de trein én in de bus. Voor honden geldt:
We krijgen steeds vaker de vraag waar onze treinenvloot uit bestaat. In totaal hebben we nu 146 treinen die rijden in de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg en Overijssel.
Plan je reis van deur-tot-deur met onze reisplanner. Het is ook mogelijk de dienstregeling per lijn op te vragen. Blijf onderweg op de hoogte van de actuele status van je reis met onze app!
Gereisd op saldo met de OV-chipkaart en de uitcheck gemist?
Vraag dan in 3 simpele stappen je saldo terug via uitcheckgemist.nl. Je teruggevraagde saldo wordt klaargezet en laad je meteen weer op je OV-chipkaart bij een ophaalautomaat.
Heb je niet kunnen uitchecken omdat de kaartlezer stuk was, is er een te hoog bedrag afgeschreven of wil je met een andere reden je geld terugvragen? Dan kun je gebruik maken van het contactformulier.
Alle producten, nieuwsberichten en wijzigingen in de site worden dan voor jouw regio getoond.