Reizen met een beperking

Onze treinvloeren hebben allemaal dezelfde hoogte als het perron, waardoor in- en uitstappen met een rolstoel, rollator of scootmobiel geen probleem is (met uitzondering van de treinen op het traject Almelo-Hardenberg). Ook de meeste bussen hebben een lage vloer. En er zijn zitplaatsen gereserveerd voor mensen die slecht ter been zijn. Reis je met een rolstoel, dan is er een speciale opstelplaats met gordel en verlaagde stopknop. Bushaltes kunnen verschillen in toegankelijkheid, treinperrons zijn bereikbaar met een lift.

Voorwaarden vervoer rolstoel

Voor het vervoer van een rolstoel in onze bussen en treinen gelden de Europese richtlijnen.

  • De rolstoel is niet groter dan 120 cm lang, 70 cm breed en 109 cm hoog.
  • Het gezamenlijk gewicht van de rolstoel en passagier is niet meer dan 250 kilo.
  • Rolstoelen met een verbrandingsmotor (scootmobiel) zijn in de bus niet toegestaan.

Voorwaarden vervoer scootmobiel in de trein

Een scootmobiel mag niet mee in de bus. In de trein is een scootmobiel wel toegestaan. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • De scootmobiel is niet groter dan 150 cm lang en 85 cm breed.
  • Het gezamenlijk gewicht van de scootmobiel en passagier is niet meer dan 250 kilo.
  • De scootmobiel moet zelf in- en uit de trein gereden worden.
  • Het perron en de stationslift moeten voldoende manoeuvreerruimte bieden.
  • Als de scootmobiel in de trein overlast brengt of een gevaarlijke situatie oplevert, kan onze medewerker vragen de trein te verlaten.
  • In Limburg zijn een aantal stations niet geschikt om zelfstandig met een rolstoel of scootmobiel in- en uit de trein te gaan. Door de ligging van het perron in een bocht is de ruimte tussen perron en de trein te groot. Dit is onder andere zo in Chevremont, Heerlen-Woonboulevard, Hoensbroek en Valkenburg spoor 2.
  • Kun je niet zelfstandig in-en uit de trein rijden met je rolstoel of scootmobiel en heb je hulp nodig dan biedt Arriva in- en uitstaphulp aan op de volgende treinstations in Limburg: Kerkrade, Landgraaf, Heerlen, Valkenburg, Maastricht, Sittard, Echt, Roermond, Venlo, Venray en op station Nijmegen.

In- en uitstaphulp in Limburg 

Voor de in- en uitstaphulp op de stations Heerlen, Maastricht, Sittard, Roermond, Venlo en Nijmegen maken we gebruik van de reisassistenten van NS. 
Voor de stations Kerkrade, Landgraaf, Valkenburg, Echt en Venray worden door Arriva  taxichauffeurs ingehuurd en zij helpen reizigers met een motorische, visuele, auditieve of andere (ook tijdelijke) functiebeperking. Voor (zware) bagage dien je zelf zorg te dragen.

Hoe vraag ik assistentie aan 

Je kunt assistentie aanvragen tot één uur (60 minuten) voor vertrek. Je meld je minimaal een kwartier voor vertrek op het afgesproken ontmoetingspunt. De reis-assistent brengt je naar het juiste perron en helpt je in de trein. Aan het einde van de rit helpt een reis-assistent je weer uit de trein en brengt je naar de uitgang van het station. Ook met vragen kun je bij de reis-assistent terecht. 

Zijn er toch problemen? Bel dan 030-235 78 22 (7 dagen per week, 24 uur per dag).

Meer informatie

Is je vraag hierboven niet beantwoord? Kijk dan op onze informatiepagina.

Meer informatie