Regio Maastricht/Heuvelland

In Maastricht en het Heuvelland vervullen de treinstations een centrale rol in het openbaar vervoer. Alle stoptreinen rijden in Maastricht door naar Maastricht Randwyck. Maastricht wordt op termijn ook opgenomen in de verbinding Aken – Maastricht - Luik. Lijn 50 naar Aken wordt een Qliner 350. In aansluiting hierop gaat buslijn 21 rijden tussen Vaals en de Uniklinik/RWTH in Aken. Met lijn 10 komt er een nieuwe buslijn die P&R Noord via de singels gaat verbinden met Randwyck en Gulpen. Gulpen krijgt op werkdagen en op zaterdag ieder kwartier een verbinding met Maastricht, Vaals en Aken. Daarnaast zijn er drie busverbindingen met Heerlen: via Ubachsberg (lijn 55), via Simpelveld (lijn 40) en via Nijswiller (lijn 58).

Lijn 57 Maastricht – Gronsveld – Mheer blijf ieder half uur rijden; tussen Mheer, Slenaken en Gulpen gaat een uurdienst rijden. Tijdens de vakantieperiode rijdt lijn 57 tussen Maastricht  Mheer en Gulpen de gehele route ieder half uur. Valkenburg krijgt met lijn 4 een directe busverbinding met het Vrijthof. De stadslijnen in Maastricht worden gebundeld waardoor frequente verbindingen ontstaan. Voor sommige wijken betekent dit soms wel dat je verder moet lopen naar de halte.   

 • Stadslijnen worden gebundeld zodat er vaker bussen rijden:
  - een 7/8-minutendienst (Daalhof/Belfort – station, vanaf daar ieder kwartier door naar Scharn en Amby (lijn 6) en ieder kwartier door naar Heugem via het MUMC – lijn 5)
  - een 10 minutendienst (Malberg/Oud-Caberg – De Heeg; lijn 1 en 2)
  - een 15 minutendienst (Olympiaweg/Wittevrouwenveld – Vrijthof/Tongerseplein; lijn 3 en 4)

 • Vanaf Sint Pieter rijdt er maandag tot en met zaterdag overdag ieder half uur lijn 7  naar het Vrijthof en station. Vanuit Boschpoort rijdt er ieder uur lijn 8. Tussen Caberg en het station rijdt ieder half uur, op maandag tot en met zaterdag overdag lijn 7. In de avonduren en op zondag is dit een OV-lijntaxi.

 • Vanuit Eijsden, (lijn 5 via Heugem-Zuid en het MUMC), Valkenburg (lijn 4 via de zuidkant van De Geusselt naar het Vrijthof), Sibbe en Bemelen (lijn 8 via Scharn naar Mosae Forum) en Margraten, Cadier en Keer en Gulpen (via de nieuwe lijn 10 naar Randwyck, Tongerseplein en Mosae Forum) zijn snelle busverbindingen zonder overstap naar bestemmingen in Maastricht.

 • Doordat bussen het spoor ter hoogte van Limmel niet kunnen kruisen, krijgen de wijken Nazareth, Limmel en bestemmingsgebied De Geusselt andere busverbindingen dan gepland. Limmel krijgt ieder half uur met lijn 30 een busverbinding via de huidige route naar het station. Nazareth ieder half uur een buslijn 3 via de oostzijde van het spoor, langs De Geusselt, het zwembad, en Wittevrouwenveld. Deze buslijn rijdt door over het Vrijthof en Tongerseplein naar Wolder.

 • Borgharen en Itteren blijven één keer per uur met lijn 9 verbonden met Maastricht station en met Bunde.

 • Tussen Maastricht station – Gulpen – Vaals - Aken centrum rijdt ieder kwartier een comfortabele Qliner 350. In Aken rijdt deze buslijn tot het centrum (Elisenbrunnen). Tussen P+R Maastricht Noord –centrum – Randwyck – Heer gaat ieder kwartier lijn 10  rijden, die ieder half uur doorrijdt naar Gulpen. Zo is er een rechtstreekse busverbinding vanuit Gulpen, Margraten en Cadier en Keer naar Randwyck, het Tongerseplein en het centrum van Maastricht. In Gulpen sluit deze buslijn aan op Qliner 350 van/naar Vaals en Aken.

 • Vanuit Parkstad wordt lijn 21 doorgetrokken vanaf Vaals naar Aachen Klinikum en de RWTH Campus met een aansluiting op Qliner 350  uit Maastricht  in Vaals.

 • Lijn 55 tussen Heerlen – Voerendaal – Ubachsberg – Wijlre - Gulpen rijdt op maandag tot en met vrijdag overdag ieder half uur. Lijn 56 uit Valkenburg en Schin op Geul rijdt ook ieder half uur en deze twee buslijnen sluiten in Wijlre op elkaar aan voor een snelle overstap naar Valkenburg.

 • Tussen Valkenburg – Sibbe - Margraten blijft een buurtbus 791 rijden via Scheulder, aangevuld met een lijndienst 51 via Groot-Welsden. In de avonduren en op zondag neemt een OV-lijntaxi deze verbindingen over.

 • Bemelen behoudt met lijn 8 een verbinding met Maastricht (centrum) en met Valkenburg. In de avonduren en op zondag neemt een OV-lijntaxi de verbindingen Bemelen – Maastricht over.

 • Tussen Gulpen en Mheer (en verder naar Maastricht) blijft lijn 57 rijden via Mechelen en Slenaken. In de spits rijden we tussen Mheer, Banholt, Reijmerstok en Gulpen een scholierenlijn 657. Bovendien rijdt overdag een buurtbus 793 tussen Banholt en Margraten. Op tijden dat de scholierenlijn en buurtbus niet rijden, rijden er OV-shuttles tussen Banholt en Margraten en Reijmerstok en De Hut. In Margraten en De Hut sluiten deze aan op de Qliner tussen Maastricht en Gulpen.

 • Vijlen krijgt van maandag tot en met zaterdag overdag ieder half uur een verbinding met lijn 59 Vaals, Gulpen en Heerlen via een overstap bij Mamelis. In de avonduren en op zondag is dit een OV-shuttle.  

 • Rijckholt kan de hele dag per OV-shuttle reizen naar Maastricht (De Heeg). Mariadorp en Mesch krijgen de beschikking over een OV-shuttle naar Eijsden centrum.