Meer Arriva Wijzig regio

Hoe werkt Arriva tijdens corona?

Na ruim twee maanden lockdown is de versoepeling van de coronamaatregelen inmiddels een feit. Samen gaan we naar het ‘nieuwe normaal’. Het openbaar vervoer speelt daarin een belangrijke rol. Maar hoe doen wij dat met z’n allen bij Arriva? We ontmoeten vandaag Geert, Martin, Erik, Olmo en Thijs terwijl zij druk aan het werk zijn op en rondom de vestiging van de Brabantse hoofdstad ’s-Hertogenbosch.

Erik, Olmo en Thijs - teammanagers

“We hebben net het weekoverleg achter de rug. We beginnen eerst altijd met een korte check-in. Dan delen we naast de belangrijke zaken op het werk ook even wat er privé speelt. We bespreken de verdeling voor de komende week, qua werkzaamheden maar ook heel praktisch wie op welke locatie gaat werken, zodat we goed bereikbaar zijn voor de collega’s. Ook nemen we het verzuim door. Gelukkig is het aantal preventief afwezigen weer gedaald na de hoge piek tijdens het begin van de corona-periode. En uiteraard zijn we druk met de implementatie van de nieuwe elektrische bussen. Een mooi project wat ondanks een kleine vertraging door de huidige situatie toch mooi van start is gegaan.

Inhoudelijk is ons werk niet veel veranderd door corona. Als teammanagers faciliteren we alle chauffeurs van de vestiging. We ondersteunen nu ook bij andere zaken, zoals het inrichten van de vestiging en kantine conform de 1,5 meter richtlijn. Veel grote evenementen in de stad, waar we normaal extra bussen voor rijden, gaan momenteel niet door, maar de actualiteit vraagt wel om andere inzet. Zo hebben we in overleg met de gemeente vrij snel het pendelvervoer geregeld tijdens het BLM-protest afgelopen weekend. Het is een uitzonderlijke periode. Maar we staan er als team ’s-Hertogenbosch samen voor! We zijn blij met het beroep wat we altijd kunnen doen op onze chauffeurs. Zeker ook in het begin, met de vele afwezigen, hebben we veel gevraagd van de flexibiliteit van onze chauffeurs. Onze dank hiervoor is groot!”

Geert - ZE-coach en buschauffeur (zero emissie)

“Met 41 jaar achter het stuur heb ik al veel bijzondere dingen meegemaakt. Het vak van buschauffeur is supermooi maar al die maanden rondrijden met lege bussen, dan duurt de dag toch wel erg lang. Je mist gewoon een heleboel mensen! Ik ben blij dat het aanbod van reizigers nu weer wat toeneemt. Gelukkig heb ik me de afgelopen tijd ook bezig mogen houden met de nieuwe elektrische  bussen (ZE) voor de stadsdienst in ’s-Hertogenbosch. Zo help ik, samen met de 4 andere ZE-coaches, alle chauffeurs om de techniek van die nieuwe Volvo-bussen uit te leggen. Hoe laad je de bus op en hoe lees ik het dashboard in de bus af. Omdat nog niet alle laadpalen gereed zijn, begin ik ook vaak om 4 uur ’s ochtends met het laden van de bussen. We halen ze op bij de vestiging en brengen ze naar de laadpalen op het busstation. Als ze vol zijn, brengen we ze weer terug naar de stalling en zijn alle bussen opgeladen voordat de chauffeurs aan de eerste ritten beginnen in de ochtend.”

Martin - buschauffeur en mentor

“Na een aantal jaren als touringcarchauffeur gewerkt te hebben zit ik nu alweer 5 jaar op de bus in de stadsdienst van ’s-Hertogenbosch. Daarnaast ben ik mentor, dus leer ik nieuwe collega’s busroutes en andere dingen uit het vak. De nieuwe elektrische bussen rijden echt heel fijn, daar wil je wel de hele dag mee rijden! Ik ben blij dat ze ingestroomd zijn tijdens de corona-periode. Want eerlijk gezegd is de lol er wel een beetje af sinds de voordeur dicht is. Je mist echt het contact met de mensen. Ik ben blij dat het nu weer iets drukker wordt. En ja, die mondkapjes. Omdat wij op voldoende afstand van de reizigers zitten hoeven we ze zelf niet op. Want een hele dag werken met een mondkapje is niet erg prettig. We begrijpen dat reizigers het lastig vinden, maar gelukkig houden ze zich wel aan deze regels. Zo kunnen we ook weer meer mensen vervoeren in de bus."