Meer Arriva Wijzig regio

Hoe werkt Arriva tijdens corona?

Inmiddels hebben we al een half jaar te maken met corona. In ons werk, dagelijks leven en in het ov, overal worden we geconfronteerd met corona-maatregelen. De installatie van kuchschermen in de bussen is één van die maatregelen. In de buswerkplaats van Arriva in Doetinchem keken we mee hoe werkvoorbereider Ivo met zijn ‘kuchschermteam’ aan de slag gingen.
Ivo

Ivo - werkvoorbereider

Door de aanwezigheid van een kuchscherm kunnen reizigers weer gewoon voorin instappen, inchecken en betalen, immers de chauffeur is nu letterlijk goed afgeschermd. De chauffeurs zijn er in ieder geval blij mee dat ze met een kuchscherm de voordeur weer open kunnen doen. ‘Ik kan tenminste weer gewoon goedemorgen zeggen tegen onze reizigers’, aldus een van de chauffeurs.

Werkvoorbereider Ivo: ‘In het begin moet je er wel even wat handigheid in krijgen maar als je er eenmaal een hebt geïnstalleerd, is het niet ingewikkeld.’ De schermen worden van tevoren klaar gemaakt door er handgrepen en scharnieren op te monteren. ‘Daarna tekenen we de boorgaten af en kan het scherm erop worden geschroefd. Vervolgens monteer je een bufferstop zodat het kuchscherm niet tegen de achterste stoelen botst. Daarna plaatsen we de rode streep op de vloer om de afstand naar de chauffeur te waarborgen. Ook hangen we rood/witte kettingen op de voorste stoelen. Daar mag je niet zitten vanwege voldoende afstand tot de chauffeur. Op de deur komt nog een sticker met ‘houd afstand’ en ‘mondkapje verplicht’ en dan is het klaar.’
Het duurt een klein uurtje voordat het scherm en alle stickers er allemaal in zitten.

Stijn

Stijn - stagiair

Collega en stagiair Stijn was ook al druk bezig met de montage. Hij loopt sinds twee weken stage bij de werkplaats van Arriva. Stijn gaat naar het Graafschapcollege en doet daar de richting werktuigbouwkunde/engineering. Het installeren van de kuchschermen is één keer voorgedaan door Ivo en nu doet ie het zelf. ‘Als je de boorgaten maar goed aftekent, dan lukt het wel. Alles is nieuw voor mij, ik heb op school eigenlijk nog weinig met auto- en bustechniek te maken gehad. Ik vind het heel interessant om de techniek van zo’n grote bus van dichtbij te zien. Mijn stage duurt twintig weken, Ik ben wel blij dat ik weer wat in de praktijk mag doen want we hebben in de coronatijd veel online les gehad’, zegt Stijn. Alle techneuten in Doetinchem weten inmiddels hoe ze de kuchschermen moeten inbouwen. ‘We hebben Stijn inmiddels als ‘hoofd kuchscherm’ benoemd in ons team’, zegt Ivo gekscherend. De komende weken worden de bussen stapsgewijs van kuchschermen voorzien.