Arriva, Rijnvicus, UWV en mboRijnland verkleinen afstand tot de arbeidsmarkt

Onlangs is het Arriva ServiceTeam in Zuid-Holland Noord van start gegaan. Samen met Rijnvicus, UWV en mboRijnland, biedt Arriva werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een opstap naar werk. Deelnemers worden via UWV en Rijnvicus geselecteerd en werken twee tot zes maanden bij het ServiceTeam. Via mboRijnland mogen ze de eenjarige entreeopleiding naar een diploma volgen. Vervolgens stromen zij door naar een baan als buschauffeur, monteur, medewerker beveiliging, facilitaire zaken of schoonmaak. Dit kan bij Arriva of bij één van haar samenwerkingspartners.

Het ServiceTeam voert verschillende werkzaamheden uit. Ze bieden extra hulp aan chauffeurs op drukke stations en haltes, ondersteunen bij marketingacties, voeren kleine technische checks uit en reinigen de bussen extra van binnen in de wasstraat op de vestigingen. Deze video laat zien hoe het er aan toe gaat bij ServiceTeam.

Leerwerktraject

Vanaf 31 augustus is het mogelijk om deelname aan het ServiceTeam te combineren met een entreeopleiding. Arriva start met een pilot van acht studenten die de hybride opleiding Dienstverlening en Zorg aan het mboRijnland volgen, de praktijkervaring doen de studenten op in het ServiceTeam. De ambitie is om dit aantal te laten groeien naar minimaal zestien studenten per jaar.Cynthia Romijn, teamleider hybride onderwijs mboRijnland: “Ik ben blij met deze samenwerking met uitzicht op een baan, waarbij onderwijs en werken wordt vormgegeven bij het leerwerkbedrijf. Deze hybride vorm is de toekomst.”

Opstap naar de arbeidsmarkt

Rijnvicus en UWV zijn ook samenwerkingspartners in dit project. Zij werven en selecteren gemotiveerde werkzoekenden met enige afstand tot de arbeidsmarkt voor het ServiceTeam. In het ServiceTeam maken zij kennis met het werk op en rond stations en in bussen en leren ze waar hun interesse en mogelijkheden liggen.

“Ik ben erg trots op alle betrokken partijen die hun nek uitsteken zodat werkzoekenden een mooie en passende baan vinden. Tijdens het leerwerktraject bij Arriva ontdekken de deelnemers wat bij hun past en kunnen zich verder ontwikkelen”, aldus wethouder Han de Jager van de gemeente Alphen aan den Rijn.

“Iedereen verdient een plek op de arbeidsmarkt. Daar zet UWV zich voor in. Dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we erg blij met de samenwerking met Arriva, mboRijnland en Rijnvicus”, Ardjan de Zwart, UWV regiomanager Holland Rijnland.