Kunstenaar vraagt samen met Arriva en ROC Tilburg aandacht voor luchtkwaliteit

Vandaag, woensdag 9 oktober had Tilburg een wereldprimeur. Hier is voor het eerst namelijk de Dag van de Zuivere Lucht georganiseerd. Een initiatief van beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop in samenwerking met ROC Tilburg en openbaarvervoerbedrijf Arriva.

De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van een goede luchtkwaliteit voor een gezonde planeet en een gezond leven. Om op een positieve manier de noodklok te luiden, hebben op 9 oktober 112 studenten van ROC Tilburg 112 bomen (verwijzend naar het landelijke alarmnummer) geplant. De bomen staan niet op één locatie, maar zijn door de studenten in hun eigen omgeving geplaatst. Een drietal bomen kreeg een plek op drie speciale locaties in Tilburg en Den Bosch.

Herinterpretatie van heilige feestdag


Bedenker Hoenderop: “De dag is geïnspireerd op het gedachtegoed van de patroonheilige van Tilburg, Dionysius van Parijs. Hij kan onder andere aangeroepen worden door mensen met longziekten. Als we nu naar de longen van de aarde kijken, hoe kunnen wij deze dan gezond houden? Om te beginnen door de volwassenen van de toekomst 112 bomen te laten planten en hen zo te betrekken bij het belang van een goede luchtkwaliteit.” De Tilburgse kunstenaar laat met de Dag van de Zuivere Lucht zien dat ‘vergeten’ heiligen op een eigentijdse manier ingezet kunnen worden als ambassadeurs van actuele maatschappelijke vraagstukken. Hoenderop vervolgt: “En we hebben niet alleen 112 studenten uitgenodigd. De Dag van de Zuivere Lucht is een oproep: doe mee, plant ook een boom en deel dit op social media met #dagvandezuiverelucht.”

Partner Arriva zet in op duurzaamheid


Openbaar vervoerder Arriva is verheugd over de samenwerking met Hoenderop. Jan Pieter Been, regiodirecteur Arriva Nederland, licht toe: “Als je reist met het openbaar vervoer is dat al groen. En met onze bussen en treinen letten we ook op het milieu. We werken aan duurzaamheid door steeds meer met zero-emissiematerieel te rijden en onze bussen met hemelwater te poetsen. Maar het kan in onze ogen nóg duurzamer. Door mee te werken aan dit initiatief, maken we ons land groener en halen we CO2-uitstoot uit de atmosfeer. Deze actie ligt ook in het verlengde van onze samenwerking met stichting Trees for All. Hierbij kunnen onze reizigers ‘bomen’ bij elkaar sparen door donaties in het Samen voor Groen programma. De helft van alle gedoneerde bomen wordt geplant in Nederland. De andere helft laten we groeien in Oeganda, waar bomen sneller CO2 opnemen. Vandaag zijn daar, door dit mooie duurzame project, nog eens 112 bomen bijgekomen. Een initiatief om trots op te zijn!”

ROC Tilburg benadrukt belang deelname jongeren


Fred van der Westerlaken, voorzitter College van Bestuur ROC Tilburg: “Dit initiatief is belangrijk voor ons omdat duurzaamheid een veelbesproken thema voor onze school en onze studenten is.We zien allemaal de beelden op het journaal van de Amazone. Maar dicht bij huis is deluchtkwaliteit zeker zo belangrijk.” Van der Westerlaken vervolgt: “De Dag van de Zuivere lucht is enthousiast ontvangen door onze studenten. Het uitdelen van de bomen is georganiseerd door de studenten zelf. En ook is er vóór 9 oktober al aandacht gevraagd voor dit onderwerp, in door studenten opgezette publiciteitsacties.”

PROGRAMMA: Bomen planten op drie speciale locaties

09.00 uur: In ’s-Hertogenbosch is een perenboom geplant in de vlindertuin van het provinciehuis namens de provincie Noord-Brabant. Deze boom werd geplant door gedeputeerde Anne-Marie Spierings en ingezegend door bisschop Gerard de Korte van bisdom ’s-Hertogenbosch.
11.30 uur: Feestelijke uitreiking van 112 bomen aan 112 ROC-studenten. De eerste boom werd overhandigd door Fred van der Westelaken, voorzitter ROC Tilburg. Vervolgens ontvangen 112 studenten een boom, die zij zelf mochten planten op een eigen locatie in Tilburg. Ze namen de boom zelf mee en mochten hiermee reizen in de bussen van Arriva in Tilburg, naar hun eigen plantlocatie.

12.30 – 13.00 uur: Arriva heeft een plataan geplant op de kruising Stokhasseltlaan/Heikantlaan in Tilburg. Dit is een zeer drukke kruising waar dagelijks veel bussen passeren.

13.00 uur: Planten van een tamme kastanjeboom door Zeus Hoenderop in het Peerke Donders Park in Tilburg in samenwerking met het Museum voor Naastenliefde.

Alle bomen die vandaag geplant zijn, zijn beschikbaar gesteld door Groenrijk Tilburg.