Uitbreiding elektrische Arriva-bussen in ’s-Hertogenbosch

In ’s-Hertogenbosch is het aantal elektrische bussen op de stadsdienst uitgebreid met 7 nieuwe elektrische Volvo bussen. Deze innovatieve bussen kennen geen uitstoot van uitlaatgassen en zijn bovendien stiller. De nieuwe bussen zijn vorige week in gebruik genomen en in totaal rijden er nu 19 elektrische bussen in ’s-Hertogenbosch. Hierdoor is de stadsdienst voor circa 60 procent elektrisch. Landelijk heeft Arriva nu 164 ZE-bussen rijden in het gehele land.

Dienstregeling ‘s-Hertogenbosch
De nieuwe bussen worden momenteel ingezet op verschillende lijnen van de stadsdienst. Het doel is dat de transferiumlijnen 60, 70 en 80 op korte termijn volledig elektrisch gaan rijden. Lijn 8 en 9 zijn al sinds het voorjaar van 2018 volledig elektrisch. 

Laad-methode en techniek pantograaf
De elektrische bussen worden gedurende de dag opgeladen bij het laadstation. Er zijn drie extra laadlocaties aangelegd. Op de Maijweg nabij het busstation staat een lader met een dubbele laadpaal. Op de halte Petterlaarpark (transferium) staat een lader met een enkele laadpaal. Op de halte Deutersestraat (transferium) komt een lader met een enkele laadpaal. De werkzaamheden aan deze laadpaal zijn naar verwachting eind juni gereed.

De bussen worden geladen middels een pantograaf op het dak van de bus bij een lader van het type Heliox DC300. Dit is een lader die 300 kW per uur kan laden. Per minuut wordt er ongeveer 5kW geladen, waarmee de bus ongeveer 5 km kan rijden. Door het ‘snel-laden’ gedurende de dag is er steeds voldoende capaciteit beschikbaar. In totaal leggen de 19 elektrische bussen in Den Bosch ruim 5.000 kilometer per weekdag af.

Instructie en testritten
Alle chauffeurs hebben de elektrische bussen getest en een opleiding gehad hoe de batterij opgeladen moet worden. Het rijden van een elektrische bus wijkt niet veel af van een diesel-bus. Het laden is echter wel een andere techniek en daarnaast rijdt een elektrische bus ‘stiller’. De bussen zijn de afgelopen periode in een zogenoemde schaduwdienstregeling ingezet in de stadsdienst. Zo is onder andere het bereik en laden van de bussen goed getest en zijn de chauffeurs geïnstrueerd.

Ontwikkeling elektrisch vervoer
Arriva heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met elektrisch vervoer in het hele land. De instroom van deze 7 elektrische bussen is mede te danken aan de goede samenwerking met provincie Noord-Brabant en gemeente ’s-Hertogenbosch. Deze uitbreiding van elektrische bussen sluit aan bij de gezamenlijke ambities en doelstellingen om te komen tot duurzamer openbaar vervoer.