Zomervakantie regio Midden bijna voorbij, Arriva houdt rekening met aantrekkend aantal reizigers

De zomervakantie loopt op z’n eind. Vanaf maandag 31 augustus gaan de leerlingen in de regio Midden weer naar school. Arriva heeft overleg gehad met scholen in de regio over de lesroosters en heeft onder meer geadviseerd om niet allemaal hetzelfde aanvangstijdstip in te voeren. Op die manier kunnen reizigers zich beter verspreiden over de dag.

Trein

In Achterhoek Rivierenland wordt de normale dienstregeling gereden zoals die altijd geldt bij de start van het schooljaar. Op de Vechtdallijnen rijdt Arriva ook de normale dienstregeling. Arriva monitort hoe het gaat met de drukte en zet indien noodzakelijk extra materieel in.

Bus
Voor de bussen geldt in Rivierenland de nieuwe dienstregeling die op 10 augustus is ingegaan. De bussen van Arriva in Rivierenland sluiten aan op de vertrektijden van de treinen. Om deze aansluitingen te houden, is de dienstregeling aangepast op diverse lijnen rondom Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel. In Tiel zijn bovendien de routes van lijn 44 en 45 aangepast. In de reisplanner op arriva.nl zijn de gewijzigde routes verwerkt. Reizigers wordt geadviseerd om voor vertrek na te gaan wat voor effect de routewijziging heeft op de reis. In de Achterhoek rijdt Arriva dezelfde dienstregeling als voor de zomervakantie. Kijk voor vertrek in de reisplanner voor de actuele dienstregeling.

Kuchschermen

De komende periode worden alle bussen van Arriva voorzien van kuchschermen bij de bestuurdersplaats. Kuchschermen, goede ventilatie en regelmatige schoonmaak verkleinen de kans op blootstelling aan het coronavirus in het openbaar vervoer. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNO in opdracht van branchevereniging OV-NL heeft uitgevoerd. Op basis van dit besluit gaan alle OV-bedrijven over tot het plaatsen van kuchschermen bij de bestuurdersplaats in bussen.

Zodra de kuchschermen zijn geïnstalleerd, kunnen reizigers ook weer voorin instappen. Tot die tijd kan er geen toegangskaartje in de bus worden gekocht en moet worden ingecheckt met een geldig vervoerbewijs zoals een ov-chipkaart of een E-ticket.

Buurtbus

De buurtbussen gaan nog niet rijden per 1 september. Voor de buurtbussen is verder onderzoek door TNO nodig. Deze kleinere bussen vallen namelijk onder een andere categorie voertuigen. De belangrijkste reden is dat buurtbussen niet dezelfde ventilatiemogelijkheden hebben als de grote bussen. Deze kunnen de voor- en achterdeur openzetten bij elke halte zodat er natuurlijke ventilatie aanwezig is. Daarnaast vallen veel vrijwillige buurtbuschauffeurs in de risicogroep als het gaat om het coronavirus. Zie berichtgeving ov-nl.nl

Welkom, mondkapje verplicht 

Voor het reizen met het ov geldt: je bent van harte welkom. Reis verstandig, mijd de spits en de drukte en blijf thuis bij verkoudheidsklachten. Vanaf 1 juni geldt in het ov de verplichting tot het dragen van een mondkapje.