Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?

Reizen met een beperking

Het openbaar vervoer is voor iedereen. Als klantgericht personenvervoersbedrijf staan wij voor toegankelijk openbaar vervoer.

Wil je reizen met de trein of bus? Maak hieronder je keuze en lees meer over reizen met een beperking in onze treinen en bussen.

Blauwe trein van Arriva richting Leeuwarden staat stil op een klein station bij een leeg perron op een winterse dag.Blauwe trein van Arriva richting Leeuwarden staat stil op een klein station bij een leeg perron op een winterse dag.

Reizen met een beperking in de trein

Onze treinvloeren hebben bijna allemaal dezelfde hoogte als het perron, waardoor in- en uitstappen met rolstoel, rollator of scootmobiel geen probleem is. Lees hier de nodige informatie over je treinreis.
Reizen met een beperking in de trein
Een rode bus van Arriva staat bij een bushalte onder een overkapping op het voorplein bij treinstation Tilburg.Een rode bus van Arriva staat bij een bushalte onder een overkapping op het voorplein bij treinstation Tilburg.

Reizen met een beperking in de bus

De meeste bussen hebben een verlaagde instap waardoor je makkelijker de bus instapt als je slecht ter been bent of naar binnen rijdt met een rollator of rolstoel. Lees hier de nodige informatie over uw busreis.
Reizen met een beperking in de bus

Geleidehond gratis mee

De hulphond of blindengeleidehond is in alle regio's natuurlijk welkom. De hond mag gratis mee als deze een geleidetuig draagt.

OV-Begeleiderskaart

Speciaal voor begeleiders van mensen met een beperking is er de OV-Begeleiderskaart. Zij mogen op vertoon van deze kaart gratis meereizen. De persoon die wordt begeleid moet wel zijn ingecheckt met een OV-chipkaart. Omdat bijna alle Arriva-treinen even hoog zijn als het perron, kunnen mindervaliden meestal ook zonder hulp van een begeleider reizen.

Als je recht hebt op een OV-Begeleiderskaart, ontvang je automatisch een Toegangspas Begeleider. Met deze Toegangspas kan je begeleider de poortjes op de stations openen. De Toegangspas is gratis en 5 jaar geldig.

Let op: Het is geen vervoerbewijs. Reizen kan alleen met de OV-Begeleiderskaart. 

Niet-zichtbare handicap

Heb jij een niet-zichtbare beperking zoals autisme of dementie die invloed heeft op je reis en reisbeleving? Dan kun je als je dat wilt gebruik maken van het Sunflower Keycord of polsbandje. Op die manier ziet onze buschauffeur, machinist of steward dat je een niet-zichtbare beperking hebt en kunnen we je beter van dienst zijn.

Vrouw in grijze trui waarvan je het gezicht niet ziet draagt een groen sleutelkoord met zonnebloemen erop.
Medewerker achter bureau met headset lacht naar de camera.

Vragen en contact

Is het niet gelukt om antwoord op je vragen te krijgen via de veelgestelde vragen? Of heb je een klacht of wil je geld terug? We helpen je graag zo snel mogelijk verder!