Friesland en Waddeneilanden Wijzig regio

Ik heb een vraag Wijzig regio

Via deze pagina vind je de vragen die vaak aan ons worden gesteld. De veelgestelde vragen worden regelmatig aangevuld en aangepast.

UitgeklaptWacht de trein als mijn andere trein vertraagd is?

Als je over langere afstanden met de trein reist, moet je zo nu en dan overstappen, bijvoorbeeld in Leeuwarden of Groningen. Daarvoor is een goede en betrouwbare aansluiting van groot belang. Op die manier kan de OV-keten goed functioneren.

Al onze aansluitingen van trein op trein voldoen ten minste aan de normen die spoorbeheerder ProRail hiervoor hanteert. Sommige aansluitingen zijn zelfs ruimer dan deze normen.

Wachttijdregeling

Komt de aansluiting van de ene op de andere trein toch in gevaar door een vertraging, dan maken we gebruik van een heldere wachttijdregeling. Je hoeft zelf niets te doen. Ons personeel in de trein informeert je bij een vertraging. Heb je toch vragen, meld je dan bij de machinist via de knop in de trein.

In afstemming met onze opdrachtgevers en ProRail is vastgesteld hoe lang een trein wacht op een vertraagde trein. Dit is altijd een afweging van verschillende belangen. Het wachten op een vertraagde trein is in het belang van de overstappers, maar andere reizigers krijgen hierdoor een langere reistijd. Het gaat dan ten koste van de punctualiteit van de wachtende trein.

De vastgestelde maximale wachttijd verschilt daarom per trein, afhankelijk van bijvoorbeeld locatie, bestemming van de trein en tijdstip van de dag.

De laatste trein

Gaat het om de laatste trein van de dag, dan doen we altijd ons uiterste best om de laatste trein te laten wachten op een aansluiting. Lukt dat onverhoopt niet, dan zorgen we voor alternatief vervoer, zodat je altijd thuiskomt!