Waddeneilanden

Met ingang van dinsdag 10 januari 2017 geldt er een nieuwe dienstregeling voor het busvervoer op de Waddeneilanden Ameland, Terschelling en Vlieland. Je kan vanaf deze datum ook met de OV-chipkaart reizen op deze eilanden.

Ameland

De belangrijkste wijzigingen op Ameland:

  • Lijn 1 (voorheen lijn 130) is de verbinding vanaf de Veerhaven naar Ballum en Hollum. Deze buslijn gaat ook langs de recreatiegebieden Roosdunen, Koudenburg en Boomhiemke.
  • Lijn 2 (voorheen lijn 132) rijdt vanaf de Veerhaven via Buren, het strand van Nes en Nes Centrum terug naar de Veerhaven.

De dienstregeling sluit aan op de veerdiensten van rederij Wagenborg. Dat betekent dat we in de drukke zomerperiode (april t/m september) meer bussen inzet. Hierdoor staat er altijd een bus klaar op het juiste moment en zijn de dorpen op Ameland goed met elkaar verbonden. De rest van het jaar (oktober t/m maart) wordt er een winterdienstregeling gereden. Daarnaast wijzigen de tijden van de veerdiensten in het voorjaar en daarmee ook de vertrek- en aankomsttijden van de aansluitende bussen.

Terschelling

De belangrijkste wijzigingen op Terschelling:

  • Lijn 1 (voorheen lijn 120) verbindt West-Terschelling met Oosterend, via Hee, Baaiduinen, Midsland, Landerum, Formerum, Lies en Hoorn. De geplande tijden van lijn 1 blijven nagenoeg gelijk. Mocht er een veerboot vertraagd zijn of is er een extra afvaart? Dan zetten we extra bussen in. Lijn 1 rijdt ook via Midsland Noord. Is er al een rit beschikbaar op lijn 2 (van of naar West aan Zee), dan neemt lijn 2 de dienstregeling van Midsland Noord over. Verder krijgt lijn 1 een nieuwe halte, de ‘Willem Barentszkade’ in West-Terschelling voor een betere bereikbaarheid van dit gebied. Het eindpunt in Oosterend is voortaan ‘De Wierschuur’. Lijn 1 biedt ritten die aansluiten op alle geplande afvaarten van de veerdienst en de sneldienst. Enkele ochtendritten zijn aangepast voor een betere aansluiting op de (gewijzigde) sneldiensten. Dat is om 6.45 uur (op maandag) en 7.15 uur (dinsdag t/m zondag). Ook voor de extra sneldienst van 16.45 uur (op zondagen in de zomer) is een extra rit beschikbaar.
  • Lijn 2 (de huidige lijn 121) verbindt West-Terschelling met (de toeristenaccomodaties in) West aan Zee en Midsland aan Zee. Tussen West en Midsland rijdt lijn 2 dezelfde route als lijn 1 waardoor Arriva op dit traject meer capaciteit biedt. In de zomermaanden juli en augustus en tijdens evenementen, rijdt de nachtbus dagelijks.
  • Lijn 9 (de huidige lijn 122) is de nachtbus van West-Terschelling naar Oosterend. De route van deze lijn is vrijwel identiek aan lijn 1 (met uitzondering van het dorp West). Het gehele jaar rijdt de nachtbus op vrijdag en zaterdag. In de zomermaanden juli en augustus, tijdens vakanties en evenementen, rijdt lijn 9 dagelijks.

Vlieland

Lijn 1 vervangt de huidige buslijn 110. Lijn 1 rijdt dezelfde route als voorheen. Ook de dienstregeling van lijn 1 blijft nagenoeg gelijk. Wel zijn er twee belangrijke wijzigingen in het eerste halfjaar van 2017. De sneldienst-veerboot (via Terschelling) vervalt dan en de dienstregeling van de reguliere veerboot gaat naar drie afvaarten per dag. Dit leidt tot andere aankomst- en vertrektijden van de boot op Vlieland. Voor een goede verbinding, past Arriva de vertrek- en aankomsttijden van de bussen in deze periode aan.

Elektrische bussen

Vanaf 1 januari 2017 gaan er elektrische bussen rijden op de eilanden. Naast duurzaam rijden, maken de bussen weinig geluid. De bussen rijden voor 100% op elektriciteit. Gedurende de dag laden ze bij middels een pantograaf, waardoor ze de hele dag inzetbaar zijn. Het interieur is volledig toegerust op reizigers met bagage. Drie deuren maken in- en uitstappen gemakkelijk en zijn toegankelijk voor rolstoelen. Ook bevatten de bussen het nodige aan comfort zoals lederen bekleding, USB-oplaadpunten en gratis wifi.