Direct naar inhoud
Reiziger in een rolstoel zit bij halte, bus komt aanrijden

Reizen met een beperking

Het openbaar vervoer is voor iedereen! We helpen je graag als je extra hulp wilt tijdens je reis. Op deze pagina hebben we alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Wil je meer weten over reizen met een beperking in de trein of (buurt)bus? Lees hieronder verder voor alle informatie over toegankelijkheid en voorzieningen in onze treinen en bussen.

Onze treinen en (buurt)bussen

Blauwe trein van Arriva richting Leeuwarden staat stil op een klein station bij een leeg perron op een winterse dag.Blauwe trein van Arriva richting Leeuwarden staat stil op een klein station bij een leeg perron op een winterse dag.

Reizen met een beperking in de trein

Onze treinvloeren hebben bijna allemaal dezelfde hoogte als het perron, waardoor in- en uitstappen met rolstoel, rollator of scootmobiel geen probleem is. Lees hier de nodige informatie over je treinreis.
Reizen met een beperking in de trein

Reizen met een beperking in de bus

De meeste bussen hebben een verlaagde instap waardoor je makkelijker de bus instapt als je slecht ter been bent of naar binnen rijdt met een rollator of rolstoel. Lees hier de nodige informatie over jouw busreis.
Reizen met een beperking in de bus

Reizen met een beperking in de buurtbus

Reis je met één van onze buurtbussen? Wij zorgen ervoor dat je prettig kunt reizen. Lees hier de nodige informatie over jouw buurtbusreis.
Reizen met een beperking in de buurtbus

Toegankelijkheid van haltes, stations en liften in Nederland

De website halteviewer.ov-data.nl heeft een interactieve kaart waarmee je als reiziger kunt zien hoe toegankelijk verschillende haltes, stations en liften in Nederland zijn. Zo kunnen mensen met een beperking controleren welke voorzieningen er zijn tijdens hun reis met het openbaar vervoer.

Deze informatie komt van de verantwoordelijke partijen (ProRail, NS Stations en de gemeenten). Arriva is niet de eigenaar van deze informatie.

Halte & stations viewer

OV-Begeleiderskaart

Speciaal voor begeleiders van mensen met een beperking is er de OV-Begeleiderskaart. Op vertoon van de OV-Begeleiderskaart mag één begeleider gratis meereizen. De persoon die wordt begeleid moet wel zijn ingecheckt met een OV-chipkaart.

Omdat bijna alle Arriva-treinen even hoog zijn als het perron en bussen vaak een verlaagde instap hebben, kunnen mindervaliden meestal ook zonder hulp van een begeleider reizen.

Als je recht hebt op een OV-Begeleiderskaart, ontvang je automatisch een Toegangspas Begeleider. Met deze Toegangspas kan je begeleider de poortjes op de stations openen. De Toegangspas is gratis en 5 jaar geldig.

Let op: Je kunt niet reizen met alleen een OV-Begeleiderskaart. Deze kaart is het vervoerbewijs van je begeleider. Je moet altijd zelf in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs. 

Niet-zichtbare handicap

Heb jij een niet-zichtbare beperking zoals autisme of dementie die invloed heeft op je reis en reisbeleving? Dan kun je gebruik maken van het Sunflower Keycord of polsbandje. Op die manier ziet onze buschauffeur, machinist of steward dat je een niet-zichtbare beperking hebt en kunnen we je beter van dienst zijn.

Vrouw in grijze trui waarvan je het gezicht niet ziet draagt een groen sleutelkoord met zonnebloemen erop.
Een icoon van een blauw lampje dat aan staat.

Veelgestelde vragen

Medewerker achter bureau met headset lacht naar de camera.

Vragen en contact

Kun je het antwoord op je vraag niet vinden in onze veelgestelde vragen? Of heb je een klacht of wil je een terugbetaling aanvragen? We staan klaar om je verder te helpen!

Kun je vinden wat je nodig hebt?